Kék kendőmet szelíd-szolid darabnak terveztem, olyannak, ami jól illik majd ruhatáramba. Másodévünk első munkájaként könnyed és fájdalommentes szövésre vágytam… és tulajdonképpen jól is haladtam ezen az úton – egészen a láncfonalak eldolgozásáig. No de ne szaladjunk ennyire előre.

Az olivazöld felvetés nagyon hálás, szinte minden beleszőtt színt kiemel. Próbaszövésem során gyorsan rátaláltam arra a három kék árnyalatra amivel dolgozni kívántam.

Az előző tanév elején én fűztem be ezt a szövőszéket a mintakönyvünkben „Johann Schleelein’s 123”-as takácsmintájaként azonosított kotta szerint, így pontosan tudtam most melyik mintarészletet szeretném felhasználni. Ezt alakítottam még át kissé, hogy az általam használt láncsűrűség és vetülék kombinációjában minél teljesebb kör motívumokat tudjak szőni. A csíkok díszítésére a választott minta egyik lábítását vittem tovább, ez a sor maradt visszatérőn állandó végig a teljes munkán. Mikor mindez szépen formálódott a szövőszéken, a kész kompozíció is gyorsan összeállt előbb bennem, majd papíron is.

„A ritmus és a harmónia hatol be legjobban a lélek belsejébe” (Platon)

A kendőmre leginkább jellemző szó talán a ritmus. Két végén keretként díszített bordűr: lábított és vászonban szőtt színcsíkok, azsúrsor és takácsminta vezeti fel a darab tükrének hullámzó ritmusát. Öt hangsúlyosabb, lábításban szőtt csíkminta osztja fel a centinként váltakozó 2-2 bevetéses világos és sötét mezőket.

És elérkeztünk a fent említett könnyed fájdalommentesség megtorpanásához. Sok estém telt azzal, hogy rojtoztam és bontottam, csomóztam és bontottam, gyöngyöt fűztem… és bontottam…

Olyan befejezést kerestem, ami kellően finom a kendő egészéhez ugyanakkor átmenetet csempész a felvetés zöld és a vetülék kék színei közé. Végülis csak rátaláltam a számomra legkedvesebbre, és onnantól már nem is volt más dolgom hátra, minthogy 1760 szálat mintegy 440 csomóval megkössek és közéjük 324 gyöngyöt felfűzzek.

Íme hát a mű, könnyed és fájdalommentes szövésnek indult, és tulajdonképpen az is volt… kisebb kerülővel.

KÉKEN KÉK MINTÁZOTT VÁLLKENDŐ

Apróbetűs textilus technikus:
Technika: csíkritmus, azsúrszövés, takácsminta, csomózott rojt
Láncfonal és láncsűrűség:  Nm 50/2 olivazöld pamut, 120/10 (60-as borda)
Vetülék: Nm 34/2 pamutfonal 3 féle kék színben
Méret: 180 x 65 cm + 2 x 4 cm rojt

Előzmények itt.

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük