Tarkhan ruha – kollégák 5 ezer év messziből

Tarkhan ruha
Tarkhan ruha – .i.e 3482 és 3102 között Egyiptom, I. dinasztia

Ez a lenből szőtt – és számos jelből bizonyosan állíthatóan egykor hordott – női viselet 1913-ban került elő az egyiptomi Tarkhanból, de egészen 1977-ig várta, hogy a Viktória és Albert Múzeum textil restaurátorai megtisztítsák és konzerválják.

Fellelési helye alapján vélelmezhető volt, hogy az I. dinasztia idejéből származik, de bizonyítékot erre azonban csak Michael Dee, az Oxfordi Egyetem kutatója és kollégái által 2015-ben elvégzett szén-izotópos kormeghatározó vizsgálat szolgáltatott. Az eredmény szerint 95%-os biztonsággal állítható, hogy a Tarkhan ruha közel 5500 éves,  eredete i.e. 3102  és 3482 közé datálható.

részlet
Részlet: összevarrás és berakás,   fotó: http://www.show.me.uk

Az alapanyagul szolgáló lenvásznat egyenetlen szürke csíkok mintázzák.
A tunikát 3 részből illesztették össze, a testrészt körben, a bal kar alatt oldalt varrták, az ujjakat és a vállrészt két darabból szabták, és a mellrésznél öltötték a testrész tetejéhez úgy, hogy azok illesztésével V nyakkivágást formáztak.
Mind az ujjakat, mind a vállrészt finom berakás, plisszírozás díszítette. A mérete alapján kamaszlány viseletnek gondolt darabról sajnos az alsó szegély hiányzik, így nem lehet tudni, eredetileg milyen hosszúságú lehetett. 

Falfestmények és sírkamra leletek mutatják be a szövés mesterség jelentőségét az  ókori egyiptomiaknál. Szövőszékeiket földbe szúrt póznákhoz rögzített feszített(!) felvetésekkel vízszintesen alakították ki, amely jelentős újításnak számított a megelőző korok  agyagsúlyos szövőszékeihez (függőlegesen, nehezékekkel szabadon lógatott szálak közé történő felfele szövés) képest.

Ez a technológia nem csak gyorsította magát a folyamatot, de a készített szövet minőségét is nagyban növelte. Ugyancsak fontos továbbfejlesztést fedezhetünk fel az i.e. 5. század közepén élt Hérodotosznak egy egyiptomi szövőszékről készült leírásában, miszerint „más népek a szövetet felfelé tolják, az egyiptomiak éppen ellenkezőleg, lefele nyomják”.

aegl17

Valószínűleg egy hasonló álló szövőkeretet ábrázoltak Neferrontep thébai sírkamrájában.

A megörökített szövőszékek előtt ülnek a szövők, a láncfonalak felettük szabadak, még nem beszőttek, az ülő szövő alakok láthatóan munka közben vannak, és ez vélhetően csak úgy lehetséges, ha Hérodotosz leírásával összhangban, ezeken a szövőszékeken ülve, a maihoz hasonlatosan alulról- felfelé szőttek.

Mivel a textilek könnyen bomlanak, így a régészeti leletek között kivételes, ha ilyen állapotú darab kerül elő. A sok ezer éves fennmaradásában vélhetőleg nagy szerepe volt a száraz homoknak. A leletet világszerte bemutatott egyik legrégebbi egyiptomi ruhadarab, valamint az egyik legrégebbi bemutatható állapotban fennmaradt – szövött viselet, a maga nemében egyedülálló.

forrás: https://www.ucl.ac.uk/culture/petrie-museum/tarkhan-dress

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s